Tarihçe

Ergezen İlköğretim Okulu, 1873 Yılında Osmanlı Devleti zamanında Abdulmecit Han'ın emriyle açılmıştır. Okul 1912'den sonra bünyesine aldığı Ahlat Rüştiye (ortaokul) Mektebi ile birlikte öğretimini, Rus işgaline kadar sürdürmüştür.   Seferberlik dönüşünden sonra, medrese olarak öğretimine devam etmiştir. 1928 yılında ise medreseden "Birinci Okul" adıyla şimdiki ilkokul mektebine çevrilmiştir. O zaman yatılı olarak açılmış olan okul, neharileri, yani gündüzlü öğrencileri de okutarak hem yatılı hem de gündüzlü biçiminde öğrenimini sürdürür. İlk mezunlarını ise 1933 yılında verir.   Okulun ilk binası, Ahlat eşrafından Abdussamet Oğullarından polis Hamdi Efendi'nin evidir. Bu ev, şimdiki okul binasına elli metre mesafede olan binadır. Yemekhane binası şimdiki okul binasına 200 metre mesafede okulun kuzeybatısında, İsa Efendi'ye ait olan iki katlı harabe binadır. 

Ergezen İlkokulu 1967-1968 öğretim yılında ikili öğretime geçmiş olup 1979 yılının Şubat ayına kadar 6 sınıfın bulunduğu tek katlı (şimdiki C-Blok) binada öğretime devam etmiştir. Daha sonra 1979-1982 yılları arasında, yanında bulunan lise yeni yapılan binasına taşındığı için Ergezen İlkokulu öğretim yaptığı binayı boşaltmış daha önce lisenin bulunduğu binaya geçmiştir. Bu binada 1982 yılına kadar ikili öğretime devam etmiş olup 1982 yılının yaz tatilinde eski 6 derslikli tek katlı bina (C-Blok) tamir edilmiş ve on beş yıl aradan sonra 1982-1983 öğretim yılında normal öğretime geçilerek günümüze kadar normal öğretime devam edilmiştir. Okul bahçesine 1991 yılında iki katlı yeni bir bina yapılarak ilköğretime çevrilmiş ve 8 yıllık öğretime başlamıştır.     Ergezen İlkokulu 1928 de ilkokul olarak öğretime açıldığı zaman okul müdürü (Baş Öğretmen) Vanlı Refik Beydi. Okul daha sonra 5 sınıfa dönüştürüldüğünde öğretmen sayısı 4' e çıkarılmıştır. Öğrenci sayısı 45'dir. 4 ve 5. sınıflar birleştirilmiş sınıf olarak okutulmuştur. Okul ilk mezunlarını 1933 yılında vermiştir. 5 kişiden oluşan ilk mezunlar şu kişilerdir: Muzaffer SAYIN (sağ) Kemal KOCA (Sağ) Behçet HORASAN (Ölü) Mevlüt AYDOĞAN (Sağ) Sıdık AKSOY (Ölü). 

Ergezen İlkokulu 1928 yılında 'Birinci Okul' ismiyle yeniden eğitim öğretime açıldığında müdürlüğüne Vanlı Refilk Bey atandığını yukarda belirtmiştik. Bundan sonra sırasıyla; Ahlatlı Süleyman GÖKALP, Vanlı Hadi Bey, Ahlatlı Hamza Bey, Ahlatlı Abdulcebbar Bey, Ekrem BAYINDIR, Zihni URAL, Sait YILDIRIM, Mahmut ÇİÇEKÇİ,  Cemal AYDOĞAN, Burhan ALADAĞ, Zeki BİLDİRİCİ, Turgut SEVİMLİ, Veli GÜNDOĞAN, Sebahattin NALBANT, Fetullah BİLGEÇ, Nurullah ERDEMİR, Semih AYDOĞAN ve Mahmut UYSAL müdürlük görevini yürütmüşlerdir. Abdulkadir BİLDİRİCİ'nin müdürlüğünü yürüttüğü Ahlat'ın en eski okulu olan Ergezen İlkokulu halen eğitim öğretim faaliyetlerini 2 binada devam etmektedir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 3  kişi beğendi